Infektológusok tanácskoznak Debrecenben

2021, október 1 - 14:06
A koronavírus-járvány tapasztalatait vitatják meg a szakemberek a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság csütörtökön kezdődött debreceni kongresszusán. A DE Klinikai Központ elnöke a konferencián jelentette be, hogy hamarosan Járványügyi Koordinációs Központot hoznak létre.

- Debrecenben a tervek szerint, hónapokon belül megalakul egy Járványügyi Koordinációs Központ, amely nem csak a debreceni és régiós járványügyi ellátás szervezését látja el, hanem országos szintű egyeztetést, koordinációt végez majd – ismertette Szabó Zoltán professzor, a DE KK elnöke a konferencia csütörtöki megnyitóján. 

A háromnapos szakmai tanácskozás legfőbb témája a SARS-CoV-2 koronavírus és a vírus okozta betegség, a COVID-19. A szakemberek az ezzel kapcsolatos terápiás, diagnosztikai, járványügyi, virológiai, szervezési tapasztalataikat osztják meg egymással előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken.

- Elsősorban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Dél-Pesti Centrumkórház szakembereinek gyakorlatát vitatjuk meg a vándorgyűlésen. A legfőbb cél a tapasztalatcsere, látni azt, hogy máshol hogy csinálják, hogy működik a koronavírus-fertőzés virológiai diagnosztikája, milyen az oltópontok tapasztalata, az emlékeztető oltás gyakorlata – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Rókusz László, a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke.

A Debreceni Egyetem az elmúlt évben részt vett a COVID-19 kezelésére alkalmazott magyar remdesivir és a favipiravir gyógyszer kutatási programjában, jelenleg pedig monoklonális antitest terápiák, illetve más fejlett terápiás készítmények vizsgálatát végzik az Infektológiai Klinikán.

- Ezek a vizsgálatok most is zajlanak, de már ott tartunk, hogy az év végéig a klinikai gyakorlatba is átültethetőek, és tömeges betegellátásra is alkalmasak lehetnek. Ezeket a tapasztalatokat hoztuk az első 3 hullám kezeléséből magunkkal, hogy függetlenül az oltottsági státusztól, a terápiás kezeléseket nagyon korán, az első 7 napban meg kell kezdeni, hogy ne legyen súlyos szövődmény, ne kerüljön intenzív osztályra a beteg. A majdnem 2 éves terápiás tapasztalatokat megbeszéljük, és ajánlásokat fogunk megfogalmazni a koronavírusos betegek kezelésével kapcsolatban – hangsúlyozta Várkonyi István, a DE KK Infektológiai Klinika igazgatója. 

A vándorgyűlésen a koronavírus mellett más témák, mint például a HIV gyógyszeres kezelése is szóba kerül. Az október 2-ig tartó debreceni konferencián mintegy 150 szakember vesz részt.

Sajtóiroda- CzA


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.